T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
BİTLİS / GÜROYMAK - Şehit Er Mahfuz Urut Ortaokulu

Köyümüzün ve Okulumuzun Tarihçesi

AŞAĞI KOLBAŞI KÖYÜ

Köyün ilk adı Morha Süfla olup daha sonra Aşağı Kolbaşı olmuştur.Tarihi çok eskilere dayanıp, Selçuklu döneminde var olan köy, çok savaşlara tanıklık yapmıştır. Selçuklu dönemine ait çok sayıda mezarlık vardır.

Köy genellikle akraba olup tabi derekeyi saymazsak 150 hanelik bir köydür. İstanbul, İzmir, Adana ve daha birçok ile göç vermiştir. Yemekleri genellikle etli olup içli köfte, helise, keşkek, gırardır. Çok zengin bir yemek geleneği yoktur.

Bitlis iline 23 km, Güroymak ilçesine 9 km uzaklıktadır. Anayol üzerinde olup Güroymak ilçesinde ulaşımı en kolay olan köydür.

Köy Karasal iklim etki alanı içerisindedir.Daha önce buğday ekilirken şu an sadece yonca tarımı yapılmaktadır. Köyün ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanmaktadır. Köyde yalnızca küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yapılır.

ŞEHİT ER MAHFUZ URUT ORTAOKULU

İlk olarak 1956 yılında 3 derslikli olarak eğitim öğretime başlayan okula 1983 yılında 3 derslik ve 2 lojman daha yapılmıştır. 2012 yılınakadar 1. kademe olarak eğitim öğretim yapılan okulun 2. kademe öğrencileri ilçe merkezindeki yatılı okullara gönderilmekteydi. 2012 yılında yeni okulun tamamlanmasıyla yeni binaya taşınmıştır. Burada 1. ve 2. kademe öğrencileri aynı binada eğitim görmektedirler. 7 derslik ilkokul ve 5 derslik ortaokul öğrencileri tarafından kullanılmakta olup 1 müdür ve 1 müdür yardımcısı odası bulunmaktadır. 

ŞEHİT ER MAHFUZ URUT

Güroymak ilçesinin Aşağı Kolbaşı köyü nüfusuna kayıtlı olan Mahfuz Urut dokuz kişilik bir ailenin beşinci çocuğudur. Tunceli´nin Hozat ilçesinde vatani görevini yapmakta iken 06.06.1994 tarihinde şehitlik mertebesine ulaşmıştır. 2012 yılında Aşağı Kolbaşı köyüne yapılan okula Mahfuz Urut adı verilmiştir.

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 03.03.2015 - Güncelleme: 02.06.2021 14:51 - Görüntülenme: 1635
  Beğen | 8  kişi beğendi